Itse lukion jälkeen en paljonkaan uhrannut ajatuksia työttömyydestä tai työllistymisestä. Kenties kiitos tästä kuuluu myös opinto-ohjaajalle, joka ei ehkä ihan täysin omalla alallaan onnistunut. Omalla tulevaisuuden alallani on aina ollut töitä ja tulee varmaan melkolailla olemaan. Silti työllistyminen on vaikeaa, etenkin talouden kuoppavuosina ja uran alussa. Todella monet hiljattain valmistuneet ystävänikin ovat työttöminä, pätkätöissä tai ns. paskaduuneissa. Olen vain yksi muiden joukossa. Harmittaa silti, että ennen lamaa valmistuneet tutut onnistuivat työllistymään pysyvästi, mutta nyt tarvotaan suossa. Itse olen päätynyt tekemään oman alani sijaisuuksia. Niistä saan toivottavasti pieni askel kerrallaan kahmittua itselleni jonkilaista uraa. Paskatöitä teen vasta, jos tämä matalasuhdanne kohdallani jatkuu pari vuotta. Toisaalta nytkin teen hieman oman alani töitä, joten aivan toivoton tilanne ei ole nytkään. 

Yliopistojen sivuilta löytyy uraseurantasivuja, joissa hiljattain valmistuneiden urakehitystä tarkastellaan. Hyvin työllistäviä aloja omalta yliopistoltani näyttävät olevan lääkis ja ainakin luokanopettajan koulutus. Oman alani paikkoja on ollut huomattavasti vähemmän auki, kuin joitakin vuosia takaperin. On siis vaikea hakeakaan mitään, kun paikkoja ei ole auki.

Mitä minun mielestäni sitten uransa alkuvaiheessa olevan valmistuneen kannattaisi tehdä?

1) Yritä hankkia relevanttia työkokemusta jo opiskeluaikana, keinolla millä hyvänsä. Tämä on todella tärkeää, sillä uraa on nykypäivänä todella vaikeaa saada käyntiin. Mutta, jos skippasit vahingossa tämän kohdan, älä panikoi, vaan lue seuraavat. 

2) Yritä verkostoitua jo opiskeluaikana. Ystävysty opiskelukavereidesi kanssa laajasti ja ennakkoluulottomasti, sillä he voivat olla tulevaisuuden työkavereitasi.  Jos skippasit tämänkin kohdan, niin ei hätää.

3) Verkostoidu työttömänä tai valmistuneena. Alallasi voi olla joitakin seminaareja, joihin tarvitaan vapaaehtoisia. Käy alan ilmaisissa tapahtumissa, näyttäydy rekrytapahtumissa, harrasta alaa sivuavia taitoja. Ole aktiivinen ja näy. 

4) Selvitä, mihin vanhat opiskelukaverisi työllistyivät. Kannattaa myös vinkata, että sinä olet työttömänä. Ehkäpä sinä muistutkin mieleen, kun firmassa on seuraava paikka auki.

5) Tee muutoinkin työnhaustasi julkista. Joo, tiedän, nolous jne., mutta nyt on kyse siitä, jaksatko ja uskallatko taistella. Niitä taistelijoita on monta muutakin ja sinun tulee erottua, erottua ja erottua.

6) Lähesty alan suurimpia työllistäjiä avoimilla hakemuksilla. Ilmoittaudu myös rekryfirmoihin. 

7) Jos työkokemus puuttuu, kannattaa ehkä olla muuttohalukas. Vaikkapa vuoden pätkä ei ehkä ole ihan mahdoton toteuttaa, jos ei omaa perhettä vielä ole. Työllistyminenkin on helpompaa, kun on työ, josta hakea uutta työtä lähempää. Pidä sitä vain välitavoitteena kohti isompaa päämäärää. 

8) Mieti, mitä työllistymistä edistäviä taitoja sinulta puuttuu? Työttömyysaika voisi olla mahdollisuus täydentää näitä taitoja. En kuitenkaan tarkoita uutta tutkintoa, vain jotakin täydentävää osaamista. Monia taitoja voi harjoitella ihan itse vaikka kirjaston ja netin avustuksella. Muista myös mainostaa omaa osaamistasi työnantajalle riittävän selkeästi. Kehitä itseäsi myös muuten vaikka harrastuksessa, aina parempi jos sinulla on mainostaa, että olet työttömyysaikanasi tehnyt jotakin hyödyllistä. 

9) Käytä aikaa siihen, että mietit kuka olet ja mitä osaat. Pelkkä tutkintonimike ei avaa osaamistasi, jota olet saanut opintojesi kautta, pelkät harrastukset eivät kerro, mitä taitoja olet niiden kautta saavuttanut. Etenkin työkokemuksen kautta saatua osaamista kannattaa eritellä todella yksityiskohtaisesti ja monesta näkövinkkelistä myös työnantajanäkökulmasta.