Ne, jotka ovat töissä, kuvittelevat työttömät helposti saamattomiksi ja veteliksi ihmisraunioksi. No, ehkä tässä piilee hieman totuutta, sillä helposti pitkittyvä työttömyys tekee pirteästäkin ihmisestä synkkyyteen taipuvaisen, eikä kotoilu välttämättä edistä omaa kehittymistä millään lailla. Lippua on vaikea pitää päivästä toiseen korkealla, jos tilanne alkaa näyttää toivottomalta hyvienkin yritysten jälkeen.

Vuoden 2014 ihannetyötön olisi seuraavia, tässä oma top 5-listani:

1)  Positiivinen. 

Vaikka soveltuvia työpaikkailmoituksia olisi päivästä toiseen auki nolla, pitäisi jaksaa uskoa parempaan huomiseen. Taantuma ei ole pitkään aikaan näyttänyt laantumisen merkkejä, mutta silti pitäisi jaksaa uskoa, että jo huomenna onnistaa, tai ylihuomenna, tai ensi vuonna. No, joskus.  

2) Yritteliäs.

Koska soveltuvia työpaikkailmoituksia ei ole auki, pitäisi jaksaa lähetellä hakemuksia mitä mahdottomimpiin paikkoihin. Sitäpaitsi työpaikat täytetään pääosin muuta kanavaa, kuin julkista hakua käyttäen. Tietysti oma hakemus pitäisi aina räätälöidä uusiksi soveltumaan juuri siihen sopivaan paikkaan. Pitäisi ja pitäisi, ei se ole niin helppoa ja yhden hyvän työpaikkahakemuksen kirjoittaminen vie helposti tunteja. 

3) Hyvä työkokemus.

Koska nyt on lähes mahdotonta saada töitä ilman työkokemusta, olisi aivan pop, jos työkokemus olisi jo tässä vaiheessa kunnossa. Jos olet mokannut tämän kohdan, ei mahda mitään. Ehkä joku työharjoittelu voisi auttaa tai sitten pitää aloittaa aivan lyhyistä pätkistä ja sijaisuuksista ei-toivotuilla aloilla. Pääasia, että osoitat jaksavasi tehdä töitä.

4) Hyvä koulutus.

Nyt on toisaalta hyvä hetki opiskella, koska töitä on vaikeaa saada. Sen sijaan vaikeampaa on ennustaa, mitä alaa kannattaisi opiskella, sillä monta alaa ei ehkä kannata. Yleensä korkea koulutus suojaa työttömyydeltä, mutta nyt on paljon akateemisiakin työttömänä, eikä monen vuoden satsaaminen välttämättä kanna hedelmää. 

5) Itsevarma. 

Jos sinä et usko itseesi, miksi työnantajakaan uskoisi? Pitää siis uskaltaa, pitää nähdä itsensä hyvässä valossa ja tietää, miksi on niin hyvä tyyppi. Vaatii kyllä melkoisesti pokkaa hakea työpaikkaa, josta aiempaa kokemusta ei ole ja vielä lähestyä työnantajaa muutakin väylää pitkin kuin vain paperi- tai säpohakemuksella.